CHRUPIĄCE BUŁECZKI ORKISZOWE

Chrupiące, kruche, bardzo sycące bułeczki z aromatyczną, pikantną nutą. 

Składniki:

  • mąka orkiszowa /450 g/
  • drożdze suszone /5g /
  • przegotowana woda /0,3 l/
  • oliwa z oliwek /1 łyżka/
  • miód /1 łyżka/
  • czarnuszka /1 łyżka/
  • suszona ostra papryka /1 łyżka/
  • jajko /1 szt/
  • masło /1 łyżka/

Przepis:

Do miski wsypujemy mąkę, oliwę i miód. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy w letniej wodzie drożdże, które dodajemy do miski. Wyrabiamy ciasto, aż będzie samo odchodziło od miski. Powstałą masę dzielimy na kilka części i formułujemy z niej bułeczki. Układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy ostrą papryką oraz czarnuszką. Bułeczki wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 35 min. Wyciągamy bułeczki z pieca, zostawiamy na chwilę do przestygnięcia.

*Proporcje składników podane na 6-7 bułeczek.


Smacznego!

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 bułka                 :      248,46kcal    B: 20,76g      T: 3,76g      W:40,76g

7 bułek                 : 1739,28kcal     B: 145,34g    T: 26,32g     W:286,22,g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.