BUŁKI CUKINIOWE

W domu pełno cukinii przywiezionej z babcinego ogródka. Wczoraj pół dnia zastanawiałam się, co nowego z niej przyrządzić. Lubię takie wyzwania ponieważ zawsze powstaje z nich coś pysznego, choć też zawsze towarzyszy niepewność czy przepis, który zrodził się w mojej głowie wyjdzie.

Skoro niedawno stworzyłam bułki z kalafiora, to czemu miałyby nie wyjść z cukinii?  I tym razem się udało! Zielonkawe bułeczki ziołowe są bardzo delikatne w smaku dzięki mąki ryżowej, lekko słodkawe i dobrze znoszą upływ czasu.

Składniki:

  • cukinia                            950 g  (1 bardzo duża cukinia)
  • mozzarella                      125 g  (1 kulka)
  • mąka ryżowa                 220 g (1 i 1/4 szklanki)
  • proszek do pieczenia       6 g ( 1,5 łyżeczki)
  • tymianek                            8 g ( 2 łyżeczki)
  • bazylia                                4 g ( 1 łyżeczka)
  • sól                                       6 g (1 łyżeczka)
  • pestki dyni                      10 g
  • jajko                                   1 szt

 

Sposób przyrządzenia:

Cukinię kroję wzdłuż i nacieram solą ( ok 0,5 łyżeczki), pozostawiam na około 20 minut. Trę cukinie na tarce i przekładam na rondel z małymi oczkami. Odcedzam sok z cukinii przygniatając ją ręką (powinno być go około 2 szklanek). Mozzarellę kroję na drobne kawałeczki. Dodaję mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy (tymianek, bazylię i pozostałą resztę soli). Formuję bułeczki i przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję bułki pestkami dyni. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

 


Smacznego!

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
1 bułka                       :       140,03  kcal  B:    5,85 g     T:  3,55 g      W:  20,08 g
całość (10 bułek)     :     1400,30 kcal   B: 58,54 g     T: 35,56 g   W: 200,83 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz