CANNELLONI ZE SZPINAKIEM, FETĄ I ŁOSOSIEM

Składniki:

  • szpinak /600g/
  • makaron cannelloni /130g/
  • łosoś wędzony na zimno /300g/
  • ser feta /130g/
  • śmietana 18% /110ml/
  • czosnek /3 ząbki/
  • cebula /240g /
  • ser żółty /30g/
  • olej rzepakowy /2 łyżki/

 

Sposób przygotowania:

Szpinak myjemy i kroimy na paski. Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, czosnek rozgniatamy. Ser feta kroimy w kawałeczki. Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak wraz z cebulą i czosnkiem, a następnie przykrywamy go. Gdy zobaczymy, że szpinak kurczy się dorzucamy ser, mieszamy i pozostawiamy jeszcze na ok 2 minuty. W tym czasie kroimy w kostkę łososia (ok 50g), którego mieszamy z gotowym farszem.

Makaron cannelloni wkładamy na chwilę (ok 3minut) do wrzącej wody, aby zmiękł. Następnie nadziewamy go przygotowaną masą i zawijamy w płaty łososia.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy na nim nadziane makarony. Polewamy śmietaną (nie zakryje ona całych makaronów, więc dbamy o to, aby były nią lekko zwilżone) i posypuje startym żółtym serem.  Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 20 minut.

Nakładamy na talerz i delektujemy się smakiem.

SMACZNEGO

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1  porcja                  :                   510,25 kcal      B:  31,09 g       T:     26,42 g     W:  33,92 g
całość   (4 porcje)  :                 2041,90 kcal      B:  124,38 g      T:  105,68 g     W: 135,68 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz