CHLEB BEZ MĄKI

Chleby piekę stosunkowo rzadko, ale chyba muszę to zmienić,  bo są przepyszne, a ich smaku nie można porównać do tych sklepowych. Ostatnio piekłam żytni na zakwasie, teraz postanowiłam zrobić chleb bez mąki. Pachnie przepięknie! Chleb jest zbity- wystarczy zjeść  kromkę i nie odczuwa się już głodu (to nie to co te “napompowane” mieszanki pszenicy z połączone z niewielkim procentem innych mąk)

Składniki:

  • otręby owsiane /100g/
  • płatki owsiane /100g/
  • słonecznik /100g/
  • pestki dyni /100g/
  • siemię lniane /100g/
  • ziarna orkiszu /50g/
  • sezam /50g/
  • łuska gryczana /20g/
  • maślanka naturalna /160g- 3/4 szklanki/ ( u mnie 1,5%)
  • jajka / 5 szt/
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki łączę ze sobą. Dodaję jajka i maślankę. Mieszam dokładnie. Przekładam do formy sylikonowej (lub blaszanej wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiam do pieca nagrzanego do 180 i piekę przez ok 55-60 minut. Pozostawiam chleb do wystygnięcia.

SMACZNEGO


ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

Nie przeraźcie się dużą ilością kalorii- chleb zawiera dużo dobrych tłuszczy i  białek, które podbijają wartość kaloryczną, węglowodanów jest stosunkowo nie dużo. 

1 kromka                :      175,34 kcal     B:     9,02 g    T:    10,68 g     W:    9,47 g
cały bochenek       :    3506,08 kcal    B: 180,48 g    T:  213,77 g     W:  189,52 g
(20 kromek)

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz