CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ

Ostatnio wpadłam w szał robienia różnych posiłków z kaszy. Mieszam, miksuję, dodaję- eksperymentuję i odkrywam nowe smaki. Ostatnio upiekłam chleb, który w swoim składzie ma właściwie kaszę gryczaną i ziarna. A co najważniejsze nie ma w sobie mąki, glutenu, drożdży. Chleb jest z tych “cięższych” podobnych do chleba typu pumpernikiel z tym, że nie kruszy się tak, co dla mnie osobiście jest bardzo dużym plusem.

 

Składaniki: 

  • kasza gryczana biała /400g/
  • słonecznik /50g/
  • ziarna lnu /30g/
  • pestki dyni /40g/
  • płatki owsiane /10g/
  • łuska gryczana /5g/
  • woda /ok 3 szklanek/
  • sól / niecała 1 łyżeczka /

Sposób przygotowania:

Kaszę płuczę na sicie, zalewam wodą i pozostawiam na ok 48 godzin, tak aby ziarna dobrze napęczniały. Na powierzchni wody pojawi się piana, a woda stanie się mętna i lekko śluzowata- nie przejmujcie się tym, to normalne. Po tym czasie ponownie płuczę kaszę i blenduje ją, dodaje sól i pestki- wszystko mieszam.  Na dno foremki wysypujemy płatki owsiane (lub jeśli wolicie pestki słonecznika, dyni itp) Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę.
Pozostawiamy chleb do wystygnięcia

Smacznego

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 kromka                     :         106,00 kcal     B:   3,86 g    T:    3,24 g     W:    16,03 g
całość (20 kromek)      :      2120,00 kcal    B: 77,29 g    T:  64,87 g     W:  320,74 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz