CHRUPIĄCE PESTKI DYNI

Chociaż do Halloween jest jeszcze trochę czasu, sklepowe półki zapełniają się dyniami. Na robienie lampionów z dyni jest jeszcze jednak trochę za wcześnie ale można ją wykorzystać na na wiele sposobów i przyrządzić z niej smakowite dania. Gdy drążymy dynię pozostają nam pestki, które wiele osób wyrzuca. Pestki dyni są bardzo zdrowe, zawierają dobre tłuszcze, witamię E, D, A, C oraz witaminy z grypy B (B1, B2, B6). Wystarczy je dokładnie umyć i wysuszyć. Mogą być przepyszną przekąską, jednak trzeba nasionko obierać, bo łupinki są twarde i niesmaczne- tak więc jest z  tym trochę roboty. Jak ułatwić sobie życie i sprawić żeby nasionka były jeszcze smaczniejsze? Poniżej zamieszczam przepis, po przyrządzeniu którego można jeść pestki z łupiną, która jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Idealnie nadają się do sałatek, zup lub jako samodzielna przekąska.

Sezon na dynie rozpoczęty!

 

Składniki:

  • pestki dyni                       50g
  • oliwa z oliwek                 15 ml
  • papryka ostra/słodka    1 łyżeczka
  • sól himalajska                 1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia: 

Oczyszczone i osuszone pestki dyni wrzucam do miseczki z oliwą i przyprawami. Mieszam, tak aby wszystkie pestki były naoliwione. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160 stopni na 7 minut. Przewracam pestki na drugą stronę, aby równomiernie się podpiekły i zostawiam jeszcze na 6-7 minut.

pieczonepestki2

Smacznego

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja (10 g – 1/5 całości)     :             82,36  kcal       B:    2,50 g       T:     7,34 g     W:   1,30 g
całość (5 porcji)                         :            411,80 kcal       B:  12,50 g       T:   36,70 g     W:   6,50 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.