CHRUPIĄCE PESTKI DYNI

Chociaż do Halloween jest jeszcze trochę czasu, sklepowe półki zapełniają się dyniami. Na robienie lampionów z dyni jest jeszcze jednak trochę za wcześnie ale można ją wykorzystać na na wiele sposobów i przyrządzić z niej smakowite dania. Gdy drążymy dynię pozostają nam pestki, które wiele osób wyrzuca. Pestki dyni są bardzo zdrowe, zawierają dobre tłuszcze, witamię E, D, A, C oraz witaminy z grypy B (B1, B2, B6). Wystarczy je dokładnie umyć i wysuszyć. Mogą być przepyszną przekąską, jednak trzeba nasionko obierać, bo łupinki są twarde i niesmaczne- tak więc jest z  tym trochę roboty. Jak ułatwić sobie życie i sprawić żeby nasionka były jeszcze smaczniejsze? Poniżej zamieszczam przepis, po przyrządzeniu którego można jeść pestki z łupiną, która jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Idealnie nadają się do sałatek, zup lub jako samodzielna przekąska.

Sezon na dynie rozpoczęty!

 

Składniki:

  • pestki dyni                       50g
  • oliwa z oliwek                 15 ml
  • papryka ostra/słodka    1 łyżeczka
  • sól himalajska                 1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia: 

Oczyszczone i osuszone pestki dyni wrzucam do miseczki z oliwą i przyprawami. Mieszam, tak aby wszystkie pestki były naoliwione. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160 stopni na 7 minut. Przewracam pestki na drugą stronę, aby równomiernie się podpiekły i zostawiam jeszcze na 6-7 minut.

pieczonepestki2

Smacznego

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja (10 g – 1/5 całości)     :             82,36  kcal       B:    2,50 g       T:     7,34 g     W:   1,30 g
całość (5 porcji)                         :            411,80 kcal       B:  12,50 g       T:   36,70 g     W:   6,50 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

25 thoughts on “CHRUPIĄCE PESTKI DYNI

  • 30 czerwca 2017 at 14:48
    Permalink

    This is a topic that’s near to my heart… Many thanks!
    Where are your contact details though?

  • 30 czerwca 2017 at 15:12
    Permalink

    Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum
    it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
    I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.

    Do you have any suggestions for novice blog writers? I’d really appreciate it.

  • 14 lipca 2017 at 09:54
    Permalink

    Greetings from Florida! I’m bored at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I love the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, amazing blog!

  • 14 lipca 2017 at 09:54
    Permalink

    I am genuinely grateful to the holder of this website who has shared this enormous post at at this time.

  • 14 lipca 2017 at 09:54
    Permalink

    hello!,I love your writing so so much! percentage we communicate extra approximately your post on AOL? I need a specialist on this house to unravel my problem. Maybe that is you! Looking ahead to look you.

  • 14 lipca 2017 at 12:16
    Permalink

    920813 106363Taylor Lautner By the way you may want to have a look at this cool web site I found 111808

  • 20 lipca 2017 at 10:03
    Permalink

    cash advance argyle

    [url=http://paydayloansfg.com/]payday loans online[/url]

    personal loans

    chances of getting a personal loan with a cosigner

  • 21 lipca 2017 at 11:40
    Permalink

    I do believe all of the ideas you’ve offered in your post. They’re really convincing and can definitely work. Still, the posts are very brief for newbies. May just you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

  • 21 lipca 2017 at 11:40
    Permalink

    Good site you have got here.. It’s difficult to find quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate people like you! Take care!!

  • 21 lipca 2017 at 17:42
    Permalink

    891351 556210Companion, this internet web site will likely be fabolous, i merely like it 358488

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.