CIASTECZKA DLA MIKOŁAJA BEZ MASŁA

Składniki:

  • mąka orkiszowa (1,5 szklanki)
  • ksylitol(4 łyżki)
  • kakao (2 łyżka)
  • jajko (1 sztuka)
  • jogurt naturalny (4 łyżki)
  • proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka)
  • orzechy włoskie
  • migdały

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiać mąkę, wsypać ksylitol i kakao- składniki wymieszać. Następnie wbić jajko, wlać jogurt i wyrobić na jednolite ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie pokroić na kawałki orzechy włoskie i migdały. Ciasto rozwałkować i uformować ciasteczka ( mogą mieć tradycyjny kształt lub jaki tylko sobie wymyślicie), a następnie je udekorować bakaliami. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej silikonową matą ( lub papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach.

Jedna średnia sztuka  to 68,72 kcal (w: 6,66g, b:3,48g, t:2,82g)

DSC_0866

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.