CIASTECZKA JAGLANE

Wszyscy dzisiaj jedzą pączki pełne cukru i smażone na głębokim oleju, a ja jem przepyszne ciasteczka jaglane, do których piję ciepłą herbatę. Ciasteczka są niezwykle proste, zrobione są tylko z 4 składników i bardzo szybkie w wykonaniu. Wystarczy ugotować kasze, zblendować ją i upiec. Są kruche i można je przechowywać przez kilka dni w słoiczku, niestety u nas w domu jest to bardzo trudne do wykonania, bo ciasteczka momentalnie znikają. Kto się na jedno skusi?

Składniki:

  • kasza jaglana                 200 g
  • wiórki kokosowe             45 g (pół szklanki)
  • nasiona słonecznika       40 g ( 4 łyżki)
  • ksylitol                              42 g (3 łyżki)

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotuję. Dodaję wiórki kokosowe, ksylitol i blenduję masę. Formuję ciasteczka, które posypuje słonecznikiem i leciutko ręką przygniatam.

33

 

Ciasteczka wkładam na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Aby się ładnie zarumieniły włączam piekarnik na termoobieg
i trzymam w piecu jeszcze okołu 5 minut.

 

44

55

Smacznego

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1  porcja                               :            72,69 kcal     B:      1,88 g      T:     3,06 g        W:     9,97 g
całość ( 18 sztuk )              :           1308,45 kcal     B:   34,00 g      T:  55,15 g        W:  179,62 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz