WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE CIASTECZKA MAKOWE

Gdy Szymon wchodzi do kuchni, to wiem, że zaraz powstanie coś pysznego. Tak było i tym razem- kruche idealne do ciepłej herbaty ciasteczka makowe okazały się być przepyszne 😉 Dodatkowo są wegańskie i bezglutenowe.

 

Składniki:

  • mak niebieski                      100 g
  • mąka ryżowa                       130 g
  • mleczko kokosowe             130 ml
  • syrop z daktyli                       30 ml
  • olej rzepakowy                      90 ml

mak1

 

Sposób przyrządzenia:

Mak i mąkę przekładam do robota kuchennego. Dodaję mleczko kokosowe, olej rzepakowy i syrop z daktyli. Pozwalam robotowi mieszać. Powstałą masę formuję i rozcieram wałkiem do ciasta.

mak2

Za pomocą foremek wykrawam z ciasta kształty.

mak3
Wkładam do nagrzanego pieca do 160 stopni na około 25 minut.

mak8

 

mak6

 

Smacznego

 


ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 ciastko                      :        48,53 kcal    B:      0,73 g   T:       3,56 g      W:       7,45 g
całość (43 ciastka)    :     2087,04 kcal     B:   31,39 g    T:  153,30 g     W:    128,67 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

One thought on “WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE CIASTECZKA MAKOWE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.