CIASTO CUKINIOWE Z ORZECHAMI I MIGDAŁAMI

Sezon na cukinię w pełni, a ja postanowiłam sprawdzić jak wyjdzie w wersji na słodko. Tym razem przyrządziłam ciasto, które smakuje trochę jak babka z orzechami. Będę nieskromna- wyszło genialnie 😉

Składniki:

  • cukinia biała /280g/
  • mąka żytnia /200g- 2 szklanka/
  • proszek do pieczenia / 2,5łyżeczki/
  • cynamon /2 łyżeczki/
  • imbir suszony /1 łyżeczka/
  • olej rzepakowy /100ml/
  • ksylitol /4 łyżki/
  • jajka /3 szt./
  • czekolada gorzka /20g/
  • mleko ryżowe /2 łyżeczki/
  • migdały /50g/
  • orzechy włoskie / 100g/

Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir łączę ze zmielonymi orzechami (90g) i płatkami migdałowymi (40g). W osobnym naczyniu roztrzepuję jajka, dodaję olej i ksylitol. Łączę wszystkie składniki ze sobą, po czym dodaję startą na tarce o grubych oczkach cukinię i wszystko mieszam. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego pieca do 170 stopni na 30 minut. Chwilę przed końcem pieczenia roztapiam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Aby czekolada łatwiej się rozprowadzała dodaję mleka i wszystko mieszam. Polewam upieczone ciasto czekoladą i dekoruję pozostałą częścią orzechów i płatków migdałowych.

 

Smacznego

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                             :            335,03 kcal       B:   7,75g      T:    23,22 g       W:     26,67 g
całość (9 porcji)              :            3015,34 kcal       B: 69,79 g      T:  209,02 g       W:  240,09 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz