CIASTO Z BIAŁEJ FASOLI

W święta nie trzeba odmawiać sobie przyjemności, jeżeli w odpowiedni sposób przyrządzimy nasze ulubione dania. Ciasto jest dosyć suche, podobne smakiem do babki cytrynowej.  Można je przygotować w wersji bezglutenowej, jeżeli nie dodamy kaszki mannej- bez niej ciasto też wychodzi, ale jest mniej zbite.

Składniki:

  • biała fasola z zalewy /2 puszki/
  • jajka /4 szt/
  • jogurt naturalny /150g/
  • wiórki kokosowe / 45g/
  • kaszka manna /6łyżek/- opcjonalna, aby ciasto było bardziej zbite
  • cytryna /połowa/
  • gorzka czekolada 80% /40g/
  • płatki migdałowe /40g/
  • miód/ksylitol  /5łyżek/
  • proszek do pieczenia /1,5łyżeczki/
  • mleko 0,5% /2łyżki/

Przygotowanie:

Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą. Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok. Przekładamy fasolę do blendera, dodajemy jogurt, jajka, sok z cytryny, miód/ksylitol, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i opcjonalnie kaszkę manną ( jeśli chcemy aby ciasto było bardziej zbite- lecz w tej wersji nie będzie już bezglutenowe).  Zblendowane składniki na gładką masę przekładamy na blachę do pieczenia i wsadzamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Na ostatnie 5 minut możemy włączyć termoobieg, aby ciasto nabrało ładniejszego koloru.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki mleka. Migdały prażymy na suchej rozgrzanej patelni.
Po upieczeniu na ciasto wylewamy polewę i posypujemy płatkami migdałowymi.

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
* w składzie z kaszką manną

1 porcja (1/12 ciasta)          :        149,28 kcal      B:     7,03 g    T:     7,20 g      W:      15,61 g
całość                                    :       1791,45 kcal      B:   84,40 g    T:  86,46 g      W:   187,43 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.