CIECIORNICA- WEGAŃSKA JAJECZNICA Z CIECIERZYCY

Przebudziłam się o dziwo wcześnie jak na mnie, więc postanowiłam nie marnować czasu i udałam się do mojego ulubionego miejsca w całym mieszkaniu. Po niedługiej chwili na stół wkroczyło nowe danie, wyglądem i smakiem podobne do typowej jajecznicy, jednak ta była bez jajek. Mężczyzna zrobił przerwę w pracy. Próbuje, nabiera kolejną łyżeczkę żółtawego dania. Ja stoję i czekam na werdykt niczym w MasterChef.

– „Dobre. Na prawdę nie dodałaś tam jajka?”  – słowa mówią same za siebie, musicie spróbować! Szczerze, nieskromnie mówiąc sama byłam zaskoczona smakiem !


cieciornica1 skladniki
Składniki:

  • ciecierzyca w zalewie              50 g
  • cebula                                       30 g
  • papryka zielona                       30 g
  • czosnek                                     13 g (2 ząbki)
  • kurkuma                                     1 g (niecałe pół łyżeczki)
  • sól himalajska                            2 g (niecałe pół łyżeczki)
  • pieprz                                          2 g (niecałe pół łyżeczki)
  • olej kokosowy                          10 g (1 łyżeczka)
  • koperek                                      kilka gałązek

 

 

Sposób przygotowania:

Cebulkę i paprykę siekam na drobną kostkę i podsmażam na oleju kokosowym przez około 3 minuty. Dodaję posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i ciecierzycę. Smażę mieszając przez około 5 minut. Gdy ciecierzyca się zarumieni wsypuję na patelnie przyprawy (kurkumę, sól, pieprz) i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrabniam ją (kilka ziaren zostawiam w całości dla walorów estetycznych). Całość mieszam i posypuję świeżym koperkiem.

Smacznego

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
1 porcja  (jak na zdjęciu)                        :                      166,78  kcal    B:      3,94 g    T:  10,99 g    W:    13,75 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

1 667 thoughts on “CIECIORNICA- WEGAŃSKA JAJECZNICA Z CIECIERZYCY