DESER RYŻOWY TYPU BELRISO

Składniki:

  • ryż /2 szklanki -320g/
  • mleko ryżowe lub inne /4 szklanki- 1l/
  • ksylitol /4 łyżki/
  • maliny /1,5 szklanki/ lub inne owoce

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w mleku, do momentu aż całe je wchłonie. W między czasie wrzucamy maliny do rondelka i dodajemy dwie/trzy łyżki wody (ja miałam mrożone maliny, więc nie było takiej potrzeby). Gdy maliny zaczną puszczać sok, słodzimy je ksylitolem. Pozostawiamy je na ogniu do momentu aż sok troszkę się zredukuje. Ryż umieszczamy w słoiczku przekładając go malinami. Przygotowana porcja jest bardzo sycąca;)


SMACZNEGO

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
*liczone z mlekiem 0,5%

1 słoiczek                           :         331,36 kcal   B:    11,24 g    T:    1,17 g    W:   72,42 g
całość (5słoiczków)         :         1656,8 kcal     B:    56,2 g      T:  8,58 g      W:   362,10 g

 

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.