DIETETYCZNY TORT BIAŁKOWY

Składniki:

  • ciasto fasolowe -> przepis znajdziesz tutaj
  • serek homogenizowany naturalny chudy /500g/
  • odżywka białkowa waniliowa /3miarki-90g/
  • odżywka białkowa czekoladowa /3miarki-90g/
  • galaretka truskawkowa bez cukru /20g/
  • wiórki kokosowe /50g/
  • czekolada 79% / 50g/
  • żelatyna/agar /2łyżki/

Przygotowanie:

Pieczemy ciasto fasolowe wg przepisu dodając do składników czekoladową odżywkę białkową (* nie robimy czekoladowej polewy i nie obsypujemy wiórkami kokosowymi).  Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia. W między czasie mieszamy serek homogenizowany z waniliową odżywką i wiórkami kokosowymi (zostawiamy ok 3łyżek, aby potem udekorować tort) oraz dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Tak przygotowaną masę nakładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Na samą górę dodajemy przestudzoną galaretkę zrobioną wg przepisu na opakowaniu. Po ok 2godzinach podbytu w lodówce nasz torcik jest prawie gotowy. Dekoracje- małe czekoladki robimy za pomocą rozpuszczonej gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej oraz formy sylikonowej. Wstawiamy je do lodówki, aż do uzyskania stałej konsystencji (można też włożyć do mroźnika). Przed podaniem waniliową warstwę tortu opruszamy wiórkami kokosowymi oraz dekorujemy małymi czekoladkami.


SMACZNEGO!

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 kawałek (1/8 tortu):      654 kcal    B: 30,76g      T: 12,68g      W:41,25g

całość tortu                 : 5237,8kcal     B: 246,12g    T: 101,45g     W:330,04g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

635 thoughts on “DIETETYCZNY TORT BIAŁKOWY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.