DOMOWA CZEKOLADA

Jakiś czas temu robiliśmy swoją czekoladę z surowych ziaren kakaowca– była nieziemsko pyszna! Wczoraj jednak mając ochotę na coś słodkiego postawiłam na szybszą wersję czekolady i równie dobry efekt. Do wykonania jest w dosłownie chwilkę. 

Składniki:

  • olej kokosowy (tłoczony na zimno)            80 g (4 łyżki)
  • kakao                                                              20 g (2 łyżki)
  • ksylitol                                                            30 g (2 łyżki)
  • jagody goji                                                     10 g
  • migdały                                                          15 g
  • pistacje                                                            8 g

 

Sposób przygotowania: 

Olej kokosowy rozpuszczam w rondelku. Dodaję kakao i ksylitol, wszystko mieszam aż do uzyskania jednolitej masy.
Wlewam do formy sylikonowej. Dodaję bakalie i wsadzam do lodówki lub zamrażalki dla uzyskania szybszego efektu ( ja tak zrobiłam ;p).

czeko1b
czeko1a

Smacznego

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1  porcja  (1/6 całości)    :             85,30 kcal     B:     0,86 g        T:    7,85 g      W:    3,52 g
jedna czekolada             :            511,83 kcal     B:      5,17 g      T:  47,10 g      W:  21,17 g
całość ( 2 czekolady)      :          1023,67 kcal     B:   10,35 g      T:  94,21 g       W: 42,35 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz