DOMOWY KETCHUP

Długo szukałam na sklepowych półkach ketchupu dla siebie… i go nie znalazłam. Moje wymagania okazały się być zbyt wygórowane, a przecież chciałam tylko, żeby miał pomidorowy smak, był ostry i do tego bez dodatku cukru. Znalazłam kilka ketchupów „light” słodzonych stewią, czy innymi słodzikami ale to nie było to. A więc z palącej potrzeby ostrego, intensywnego pomidorowego smaku  powstał on – mój domowy, jedyny w swoim rodzaju ketchup.

 

Składniki: 

  • pomidory                            1200 g
  • cebula                                    170 g
  • papryczki habanero              70 g /4 szt. /
  • czosnek                                   10 g /2 ząbki/
  • ocet winny                              45 ml
  • oregano                                    4 g  /1 łyżeczka/
  • papryka ostra                          4 g  /1 łyżeczka/
  • ksylitol                                      7 g  /1 łyżeczka/
  • sól                                             6 g  /1 łyżeczka/

 

Sposób przygotowania: 

Pomidory myję i zalewam wrzątkiem, a następnie obieram je ze skóry (zazwyczaj schodzi już po kilku sekundach, czasem trzeba poczekać ok. minuty). Kroję je w kostkę i przekładam go garnka.

Posiekaną cebulę, czosnek i papryczki habanero przesmażam na patelni zalewając octem winnym, po czym przekładam mieszankę do garnka, w którym znajdują się pomidory. Doprawiam przyprawami i pozostawiam na wolnym ogniu ok 25-30 minut (do momentu zredukowania się soku z pomidorów) mieszając co jakiś czas (zwracam uwagę szczególnie pod koniec gotowania, aby pomidory nie przypaliły).

Przekładam ketchup do słoiczków, zakręcam wieczko i odwracam słoik do góry nogami aby wieczko się zassało- wtedy dłużej ketchup może poleżeć, chociaż w praktyce i tak u mnie szybko znika.

 Smacznego

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 łyżeczka                                 :                   11,54  kcal    B:    0,41 g      T:   0,07 g     W:  2,17 g
1 słoik ( 20 łyżeczek )              :                230,88  kcal     B:    8,28 g      T:   1,53 g     W:  43,54 g
całość   (2 słoiki)                      :                 461,76 kcal     B:  16,56 g      T:  3,07 g      W: 87,08  g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

720 thoughts on “DOMOWY KETCHUP

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.