DOMOWY MARCEPAN

Ilość przepysznych, niezdrowych i wysoko przetworzonych produktów z dużą zawarością cukru i oleju palmowego leżąca przed świętami na sklepowych półkach i tym razem spoglądała nieśmiało w moją stronę. Jednak oparłam się pokusie i w te święta nie jadłam niezdrowych słodyczy ale za to przygotowałam kilka swoich pyszności (oczywiście słodkich ;), bo czymże byłyby święta bez nich). Jedną z tych rzeczy był marcepan, który robiłam po raz pierwszy w swoim życiu. Co prawda nie udało mi się go zjeść dużo, bo goście którzy odwiedzili mnie podczas świąt przyssali się do niego i znikł błyskawicznie. A mamie tak bardzo zasmakował, że kupiła pół kilko migdałów abym jej zrobiła ogromną porcję marcepanu. Jak go zrobić?

Składniki: 

  • migdały                             100g 
  • ksylitol                                 50g 
  • gorzka czekolada               50g 
  • ekstrakt migdałowy          5-6 kropli


Sposób przygotowania:

marcepan2
Migdały moczę w ciepłej wodzie, następnie obiegam ze skórki i miksuję (można użyć
również płatków migdałowych wtedy tylko wykonujemy ostatnią czynność. Do miazgi
migdałowej dodaję ksylitol i kilka kropli ekstraktu migdałowego ( jeśli nie macie możecie
użyć naturalnego olejku migdałowego), a następnie dokładnie mieszam.

 

marcepan1
Całość masy formuję w walec, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na kilka
godzin.Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczam gorzką czekoladę o wysokiej zawartości
kakao i  polewam nią mój marcepan- ja zrobiłam to dwa razy aby mieć grubszą warstwę
czekolady. Odstawiam do stężenia czekolady do lodówki.

 

Po całym procesie przygotowywania nadeszła wreszcie długo wyczekiwana chwila delektowania się doskonałym, naturalnym pysznym smakiem.

marc2

marcepan3

Smacznego 😉 

 
ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
1 plasterek                              :                       58,34  kcal      B:      1,49 g     T:    4,38 g    W:     4,51 g
całość (16 porcji)                   :                     933, 50  kcal      B:    23,85 g     T:  70,10 g     W:  72,25 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

One thought on “DOMOWY MARCEPAN

  • 14 maja 2017 at 12:21
    Permalink

    I’m very happy to discover this site. I wanted to thank you for
    ones time due to this wonderful read!! I definitely really liked every little bit of it and i also have you book marked to see new information on your web site.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.