CYTRYNOWO-CZOSNKOWO-KOPERKOWY DORSZ Z PIEKARNIKA

Dorsz z piekarnika w marynacie cytrynowo-czoskowo-koperkowej, podany z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej ( kapusta, czerwona cebula, papryka kolorowa, pietruszka, oliwa) oraz wodą z cytryną – genialne połączenie, które polecam.

Składniki:

  • dorsz /4-5 filetów/
  • przyprawy: czosnek, sól  /w zależności od upodobania/
  • cytryna /pół średniej wielkości/
  • oliwa /4-5 łyżek/
  • koper / 1/2 pęczka /

Przygotowanie ryby:
Przygotowujemy sobię blachę/ lub naczynie żaroodporne. Na spód dajemy folię aluminiową. Marynujemy rybę: nacieramy filety solą oraz zgniecionym czosnkiem, skrapiamy je sokiem z cytryny oraz oliwą, posypujemy obficie pokrojonym koprem. Kilka plastrów wsadzamy obok, posłużą nam do dekoracji dania. Całość zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Po tym procesie wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 20 min

11057244_689114014531219_5795664406254081169_n

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja   (100g dorsza)        :      169kcal    B: 17,7g       T: 10,45g     W: 0,98g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz