DYNIOWA BAGIETKA

Wczoraj zabrakło pieczywa, nie wiem jak to się mogło stać, ale została jedynie kromka suchego pumpernikla. Za oknem deszcz leje nieustannie. Ośmieliłam się lekko wychylić głowę za okna w nadziei, że już przestało padać- nic z tego. Mój mężczyzna siedzi w pokoju i pracuje nad jakimś modelem samochodu w jednym z trójwymiarowych programów graficznych. Myślę sobie: praca to praca, więc sama coś wykombinuję. Włączyłam cicho nastrojową muzykę, która zainspirowała mnie do stworzenia bagietki z dyni (w domu mam jej zapas).  Jakąś godzinę później Szymon wchodzi do kuchni, którą już zdążyłam wysprzątać po moim małym kuchcikowaniu:
– A co to?
– No jak to co,  bagietka – odpowiadam stanowczo.
– Niech zgadnę, pewnie jest z dyni.
– Kochanie, ale skąd wiedziałeś?
– No przecież Ty teraz wszystko robisz z dyni. Babeczki z dyni, krem z dyni, placki z dyni, no to co za problem dla Ciebie zrobić i pieczywo z dyni?
No tak, jednak 10 lat związku robi swoje, czasem wydaje mi się, że zna mnie bardziej niż ja siebie samą 😉

Eksperymentalnie dodałam do mniejszej ilości ciasta ksylitolu, chcąc sprawdzić, jaki będzie smakowała mieszanka ciasta w słodkim wydaniu. Ulepiłam kilka oponek- smakowały równie wybornie.

 

Składniki:

  • puree z dyni                                                    240 g (1,5 szklanki)
  • mąka ryżowa                                                   240 g (1,5 szklanki)
  • płatki owsiane bezglutenowe                     150 g  (1,5 szklanki)
  • proszek do pieczenia bezglutenowy             6 g (1,5 łyżeczki)
  • cynamon                                                              6 g (1,5 łyżeczki)
  • kardamon                                                            2 g (0,5 łyżeczki)
  • sezam                                                                  10 g ( 2 łyżeczki)
  • jajko                                                                      4 szt
  •  ksylitol / w wersji na słodko/                         60 g ksylitolu (6 łyżek)

 

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane mielę. Łączę z mąką z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem (oraz ksylitolem w wersji na słodko). Dynię obieram, kroje na małe kawałki i blenduję, a następnie przekładam do miski z suchymi składnikami i wbijam jajka (3szt). Wszystko mieszam. Wyrabiam ciasto na stolnicy posypanej mąką. Formuję je w w rulon, tak aby swoim kształtem przypominało bagietkę. Nacinam lekko nożem ciasto, aby lepiej się upiekło, a przy tym ładniej wyglądało.  Górę ciasta smaruje rozbełtanym białkiem jaja i posypuję sezamem. Wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut (na ostatnie 5 minut włączam termoobieg, aby ciasto ładnie się zarumieniło).

 

Smacznego

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                            :              117,01  kcal     B:    4,41 g       T:     2,69 g       W:    18,40 g
całość (16 porcji)             :             1872,18 kcal     B:  70,61 g       T:   43,11 g       W:  294,53 g

– w wersji na słodko z ksylitolem
1 porcja                          :              126,01  kcal       B:    4,41 g       T:     2,69 g      W:    22,15 g
całość (16 porcji)           :           2016,18  kcal       B:  70,61 g       T:  43,11 g       W:  354,41 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.