DYNIOWO – CUKINIOWE BABECZKI

Nadeszła jesień. Powoli odchodzą wakacyjne wspomnienia, zaczynają spadać liście z drzew. Część z nas z pewnością dopadnie jesienne pogorszenie nastroju, zwłaszcza jeśli pogoda okaże się typową pluchą, na co niestety patrząc na kilka ostatnich dni zanosi się. Na poprawę  nastroju, jak i wykorzystanie darów, które niesie z sobą ta malownicza pora roku proponuję przepyszne i niskokaloryczne babeczki dyniowo – cukiniowe. Jest to prosty przepis, który łączy w sobie w zaskakujący sposób smak dyni z cukiną, a otrzymany produkt w niczym nie przypomina obu wcześniej wymienionych. Dość powiedzieć, że sąsiedzi którzy mieli za zadanie wskazać z czego wykonane są babeczki jednoznacznie wskazywali na tradycyjne maślano-mączne babeczki z pobliskiej cukierni. Jak więc widać, moja wersja babeczek nie odbiega smakiem, ale jest zdecydowanie mniej kaloryczna, zdrowa i tania. Spróbujcie sami i podzielcie się opinią- jestem jej szalenie ciekawa.

 

Składniki:

ciasto:

  • dynia                                                            250 g
  • cukinia                                                         150 g
  • mąka ryżowa                                              250 g
  • jogurt naturalny 2,5%                              200 g
  • płatki migdałowe                                         10 g
  • ksylitol                                                           55 g – 4 łyżki
  • cynamon                                                         4 g – 1 łyżeczka
  • bezglutenowy proszek do pieczenia        4 g – 1 łyżeczka
  • kardamon                                                       2 g – 0,5 łyżeczki
  • olej z orzechów ziemnych                       30 ml – 2 łyżki
  • jajka                                                               2 szt

krem:

  • zimne mleko kokosowe (część stała)     300 g
  • ksylitol                                                           14 g – 1 łyżka
  • gorzka czekolada min. 80% kakao           20 g

 

Sposób przyrządzenia: 

Dynię i cukinię myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. W misce mieszam wszystkie suche składniki (mąkę, płatki, ksylitol, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia) i dodaję starte warzywa. Wbijam jajka, dolewam olej z orzeszków ziemnych (1,5 łyżki) i wszystko dokładnie mieszam.  Formy babeczek delikatnie smaruje pozostałym olejem i posypuje delikatnie mąką.

Do rozgrzanego pieca do 220 stopni wsadzam babeczki i pozostawiam je na około 20 minut. Na ostatnie kilka minut (4-5 minut) zmniejszam temperaturę do 200 stopni i włączam termoobieg aby babeczki ładnie się zarumieniły.

Pozostawiam babeczki do wystygnięcia.

Przystępuje do robienia kremu. Zimną stałą część mleczka kokosowego przekładam do robota kuchennego i ubijam śmietanę. Gdy śmietana jest już ubijam dodaję łyżkę ksylitolu i wszystkie dokładnie mieszam. Przekładam gotowy krem do rękawa cukierniczego, a następnie dekoruję babeczki. Gorzką czekoladę kroję na małe kawałeczki i kładę na ułożonym kremie.

Smacznego 😉


ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
-z kremem, takiej jak na zdjęciu

1 porcja                            :              217,76  kcal      B:    4,05 g       T:    10,38 g      W:    26,56 g
całość (12 porcji)             :           2560,16 kcal       B:  54,11 g       T:  124,63 g       W:  318,74 g

– suchej babeczki bez kremu
1 porcja                          :              155,63  kcal      B:    4,06 g       T:     5,15 g      W:    12,28 g
całość (12 porcji)           :           1867,66 kcal       B:  48,75 g       T:  61,83 g       W:  291,40 g
Wpis bierze udział w akcji Jemy sezonowo! Jesień
Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

One thought on “DYNIOWO – CUKINIOWE BABECZKI

  • 14 czerwca 2017 at 09:52
    Permalink

    Drogie panie odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak potrzebujecie cos na motywacje, poszukajcie sobie w goglu; odchudzanie przed i po by sasetka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.