FASOLOWA SŁODKA ROZKOSZ

Kilka dni temu wpadli do mnie w odwiedziny wegańscy przyjaciele. Kawa bez ciastka nie smakuje tak samo, więc musiałam coś stworzyć. Padło na ciasto fasolowe z masą Rafaello i karmelową polewą. Wyszły cztery duże ciastka, które ostatecznie przekroiłam na połowę, bo okazały się niesamowicie sycące. Kokosowy smak połączony z karmelem okazał się być hitem!


spód:

  • fasola biała konserwowa           240 g
  • cytryna ze skórką                          40 g
  • ksylitol                                            30 g ( 2 łyżki)
  • proszek do pieczenia (BG)            2 g (1 łyżeczka)
  • wiórki kokosowe                          20 g
  • olej kokosowy                               16 g (2 łyżki w formie stałej)
  • ekstrakt waniliowy                       3-4 krople
  • mleko roślinne(ryżowe)               60 ml (4 łyżki

masa biała:

  • fasola biała konserwowa           100 g
  • wiórki kokosowe                           60 g
  • ksylitol                                            15 g (2 łyżki)
  • migdały                                          15 g
  • mleko roślinne (ryżowe)            60 ml

polewa:

  • daktyle suszone                           40 g
  • figi suszone                                   60 g
  • masło migdałowe Primavika     80 g
  • olej kokosowy                              16 g (2 łyżeczki)

dekoracja: 

  • świeża figa                                    1 szt

Białą konserwową fasolę płuczę i przekładam do blendera. Dodaję mleko roślinne (u mnie ryżowe),  wiórki kokosowe, proszek do pieczenia. Dosładzam ksylitolem. Dodaję olej kokosowy, cytrynę i kilka kropel ekstraktu z wanilii. Ciasto przekładam do form cukierniczych  i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez 30 minut.

Fasolę na masę przekładamy do blendera, dodaję mleko i ksylitol. Następnie zblendowaną fasolę mieszam z wiórkami kokosowymi i kawałami migdałów. Wstawiam masę do lodówki na 10 minut. Przekładam ją na ostudzone ciasto.

Daktyle i figi zalewam gorącą wodą i odstawiam na pół godziny. Owoce przekładam do blendera, dodaję olej kokosowy i masło migdałowe Primavika. Najsłodszą warstwą smaruję ciastka.

Górę dekoruję świeżymi figami i kulką z białej masy kokosowej.

Smacznego

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1/2 ciastka             :        276,52 kcal  B:    6,97 g    T:    17,21 g     W:    26,52 g
1 ciastko                 :        553,05 kcal  B: 13,95 g     T:   34,42 g     W:     53,05 g
całość  (4 szt.)       :       2212,20 kcal  B: 55,80 g     T: 137,70 g     W:  212,20 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz