GULASZ Z CIECIERZYCY

Najbardziej znana jest z humusów i falafeli. Ja z niej robiłam już różne cuda (ciecornica, kotlety, chrupki, farsz do warzyw, czy bakłażana zapiekanego z cieciorką). Dziś przyszedł czas na gulasz, którego będzie bohaterem.  Ma ona niski indeks glikemiczny i jest świetnym źródłem białka. Danie szybkie i smaczne 😉

Składniki:

  • 250g ugotowanej ciecierzycy
  • 300g pomidorów
  • 120g ogórki kiszone
  • 100g cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 4g majeranku
  • 4g oregano
  • 15ml oliwy
  • 150ml wody

Sposób przygotowania:

Cebulę obram, siekam i podsmażam na łyżce oliwy do zeszklenia. Następnie dodaję ciecierzycę, pomidory pokrojone w kostkę, dolewam wody. Siekam ogórek i wrzucam go do garnka,  Dodaję przyprawy i rozgniatam ząbek czosnku. Całość gotuję 20 minut.


ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                    :    139,53 kcal      B: 5,36 g     T: 5,93 g      W:  13,50 g
całość (3 porcje)    :     418,60 kcal   B: 16,10 g     T: 17,80 g     W: 40,50 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz