JOGURT WIŚNIOWY W SŁOICZKU

Delikatny, kremowy, lekko kwaskowaty. Idealnie nadaje się na śniadanie, które można wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje, Nasiona chia sprawiają, że nie ma on jednolitej fakturze, co sprawia, że zjedzenie go jest jeszcze ciekawszym doświadczeniem smakowym. A co najważniejsze jest zdecydowanie zdrowszy od jogurtów, które znajdują się na sklepowych półach.

Składniki:

  • mrożne wiśnie                                 230 g
  • jogurt naturalny                              500 g
  • erytrytol                                                8 g (1 łyżka)
  • chia                                                      30 g (3 łyżki)
  • wiśnia                                                     9 szt
  • płatki owsiane bezglutenowe         90 g (9 łyżek)

 

Sposób przygotowania:

Mrożone wiśnie blenduję,  1/3 całości przekładam na dno do słoiczka. Jogurt naturalny (300g) mieszam z nasionami chia i układam kolejną warstwę. Pozostałą cześć wiśni blenduję z pozostałym jogurtem (300g) jogurtem i łyżką erytrtyolu. Wkładam do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypuję płatkami owsianymi, po 3 łyżki na jedną porcję.


Smacznego

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
1 słoik                      :    312,57  kcal  B: 14,37 g     T:  9,76 g   W:  19,84 g
całość (3 słoiki)     :      937,72 kcal  B: 43,15 g     T: 29,39 g   W: 59,53 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz