KAWOSZKI- AMARANTUSOWE KAWOWE CIASTECZKA

Kawoszki czyli ciasteczka o smaku kawy i intensywnym posmaku anyżu oraz cynamonu są idealne w sam raz na małą przekąskę. Z zewnątrz kruche, lekko ciągnące w środku. Nie zawierają kofeiny, więc śmiało mogą je pałaszować dzieci.

 

Składniki:

  • mąka amarantusowa                     100 g
  • płatki owsiane bezglutenowe         50 g
  • amarantus ekspandowany             10 g
  • cynamon                                              5 g – 1 łyżeczka
  • anyż                                                   2,5 g – 0,5  łyżeczki
  • kawa zbożowa (bezglutenowa)        6 g – 2 łyżeczki
  • ksylitol /inny zamiennik cukru       25 g – 5 łyżeczek
  • olej z orzechów ziemnych             30 ml – 2 łyżki
  • woda                                               200 ml

Sposób przyrządzenia:

Suche składniki mieszam ze sobą (mąkę, amarantus, płatki, cynamon, rozdrobniony w moździerzu anyż). Zalewamy kawę zbożową 200 ml wody i dodajemy do niej ksylitol. Płyn wlewamy do masy, dodajemy oleju i zagniatamy ciasto. Formujemy małe kuleczki, które następnie lekko zniekształcamy, aby nabrały finezyjnego kształtu, układamy na papierze do pieczenia (bez dodatku tłuszczu).

Wkładamy do rozgrzanego pieca (180 stopni) na 5 minut.

 

                                                                                                                Smacznego!

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                            :              31,74  kcal      B:    0,85 g       T:   1,28 g      W:       4,37 g
całość (31 porcji)             :           984,13 kcal       B:  26,61 g       T: 39,70 g       W:  135,64 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.