KLOPSIKI Z INDYKA Z SEREM BAŁKAŃSKIM

Zapachniało w kuchni, gdy tylko zaczęłam mieszać przyprawy. Z czasem było jeszcze aromatyczniej. Gdy klopsiki leżały na delikatnie skropionej oliwą patelni prezentowały się cudnie, jednak na talerzu odgrywały pierwszoplanową rolę całego dania. Delikatne, z niespodzianką w środku, która nadaje słonego smaku 😉

 

Składniki:

  • 400g mięsa z indyka
  •   60g cebuli szalotki
  •   15g szczypiorek
  •   15g koperek
  •    8g suszone pomidory
  •    4g kurkuma
  •    4g curry
  •    4g chilli
  •    4g czerwonego pieprzu
  •    4g suszony czosnek
  •   60g ser bałkański  (kupiłam w Lidlu)
  •   40g panier z ciecierzycy
  •   45 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Siekam drobno szalotkę, szczypiorek i koperek. Dodaję je do zmielonego mięsa z indyka. Wrzucam przyprawy i dokładnie wszystko mieszam. Kroję ser bałkański na małe kostki. Mięso formuję w kulkę i wkładam do środka kawałek sera i zalepiam go. Następnie klopsik obtaczam w panierce z ciecierzycy. Klopsiki smażę na rozgrzanej oliwie aż do zarumienienia, co jakiś czas je obracając.


Smacznego

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 klopsik                             :        107,19 kcal   B:     8,35 g     T:   3,44 g     W:   6,64 g
całość  (12 klopsików)     :     1286,30 kcal   B: 100,20 g     T: 41,30 g     W: 79,70 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.