KOTELCIKI RYŻOWO-GROSZKOWE

Nie lubię gdy w kuchni marnuje się jedzenie. Pozostałości wsadzam do pojemniczków i chowam do lodówki. Ostatnio nazbierało się ich dużo, a wśród nich było dużo ryżu. Zmieszałam go z puszką zielonego groszku (zawsze mam takie skarby w mojej małej spiżarce) i powstał szybki i smaczny obiad. Zrobiłam do niego lekką sałatkę z kapusty pekińskiej, marchewki, poru, cebuli i papryki, która idealnie się komponowała.  Menażkowy obiad oceniam na 5 z plusem 😉

 

Składniki:

  • ryż biały                                            80 g
  • groszek zielony konserwowy      260 g
  • płatki jaglane                                   30 g  ( 3 łyżki)
  • sól                                                        3 g ( pół łyżeczki)
  • pieprz                                                  3 g ( pół łyżeczki)
  • woda                                                 50 ml
  • oliwa z oliwek                                  30 ml (2 łyżki)
  • koperek                                             połowa pęczku

Sposób przygotowania:

Ryż gotuję, następnie mieszam go z ryżem i razem blenduję. Dodaję płatków jaglanych, soli i pieprzu, a następnie wszystko mieszam. Formuję 8 kulek, które następnie spłaszczam tworząc kotleciki. Wsadzam do zamrażalki na godzinę, aby masa kotlecików zgęstniała. Smażę na rozgrzanej oliwie  kilka minut, po ok 3 minuty z każdej strony, aż do momentu gdy kotleciki się zarumienią.

Kotleciki są bardzo delikatne w smaku, można do nich dodać własnej mieszanki przypraw modyfikując je na własny sposób. Należy smażyć je na rozgrzanym oleju, w innym przypadku mogą się rozlatywać.


Smacznego 😉

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
1 kotlecik                          :  102,71  kcal  B:    3,02 g     T:  3,93 g      W: 12,81 g
całość (8 kotlecików)     :     821,70 kcal   B: 24,16 g     T: 31,44 g   W: 102,52 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz