KOTLECIKI GRYCZANE

Składniki:

  • kasza gryczana /2 szklanki/
  • ser twarogowy chudy /200g/
  • cebula /1 duża sztuka/
  • marchewka /1 duża sztuka/
  • czosnek /3 ząbki/
  • koperek /3/4 pęczka/
  • jajka /2 szt/
  • mąka amarantusowa /6 łyżek/
  • przyprawy: majeranek /1,5łyzeczki/, papryka /1łyżeczka/, sól, pieprz
  • oliwa /5 łyżek/

 

5k

 

 

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie przez ok 15 min. Warto pamiętać, że gotujemy kaszę w proporcjach 1:2 ( 1 szklanka kaszy : 2 szklanki wody). Pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy marchewkę i trzemy ją na tarce o dużych oczkach. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie smażymy je na rozgrzanej patelni z oliwą aż do zeszklenia. Dodajemy marchewkę i chwilę zostawiamy na ogniu. Płuczemy koperek i siekamy go.

Połowę kaszy przekładamy wraz z całym twarogiem do blendera. Zmieloną masę przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałą kaszą, cebulę z marchweką, koperek. Wbijamy jajka i dodajemy 3 łyżki bułki tartej (bądź mąki amarantusowej jeżeli robimy wersję bezglutenową) oraz przyprawy. Masę wyrabiamy. formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej/mące amaranusowej. Smażymy na rozgrzanej oliwie.

 

Zobacz krok po kroku jak wykonać pulpeciki:

Drobno siekamy cebulę i czosnek.
Siekamy koperek.
Smażymy cebulę z czosnkiem, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy marchewkę i pozostawiamy jeszcze chwilę na ogniu.
Zmieloną kaszę z twarogiem dodajemy do pozostałej części kaszy. Dodajemy marchewkę z cebulą, koperek, 2 jajka, bułkę tartą (lub mąkę amarantusową) i przyprawy.
Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej (lub mące amarantusowej).
Smażymy kotleciki na rozgrzanej oliwie. Przekładam na chwilę na papierowy ręcznik.
Podajemy z warzywami.
Pięknie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej.


SMACZNEGO

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 sztuka                  :      109,15 kcal      B:     4,79 g    T:  3,29 g      W:   15,34 g
porcja (3 sztuki)   :        327,47 kcal      B:   14,38 g    T:  9,89 g      W:   46,03 g
całość (23 sztuki)  :     2510,65 kcal      B: 110,27 g    T:75,89 g      W: 352,92 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz