KOTLETY Z CIECIORKI

Składniki:

  • ciecierzyca /240g/
  • czerwona cebula /połowa dużej/
  • marchewka /1 duża/
  • zielona papryka /30g/
  • cytryna /1/4sztuki/
  • jajko /1 szt/
  • czosnek /2 ząbki/
  • oliwa /3 łyżki/
  • otręby owsiane  /7 łyżek/
  • bułka tarta / mąka amarantusowa lub płatki kukurydziane ( w wersji bezglutenowej) /6 łyżek/
  • przyprawy: kminek i papryka czerwona /1/2 łyżeczki/, sól, pieprz

Przygotowanie:

Drobno siekamy cebulę i czosnek oraz go rozgniatamy. Marchewkę myjemy, obieramy i  tniemy na drobne paseczki. Paprykę kroimy w kosteczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy składniki, zostawiamy na kilka minut mieszając. Do blendera przekładamy ciecierzycę (odsączoną z wody). Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy go razem z mieszanką przygotowaną na patelni. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i pozwalamy blenderowi pracować za nas. Aby zagęścić masę dodajemy otręby owsiane (ok 7 kopiastych łyżek)- łyżka musi względnie stać w masie. Następnie obtaczamy kotlety w bułce tartej ( lub w wersji bezglutenowej: mące amarantusowej /zmielonych płatkach kukurydzianych). Smażymy na rozgrzanej oliwie aż do zarumienienia się z obu stron.

Kotlety można jeść oddzielnie, jako dodatek do obiadu lub mogą stanowić część burgera.

 

*Porcja składników pozwala na przygotowanie ok 7 dużych kotletów

SMACZNEGO!

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 kotlet                         :       97,50 kcal      B:     3,81 g      T:    5,84 g      W:      6,63 g
całość (ok 7 szt  )       :       682,5 kcal       B:    27,71 g      T:  40,94 g     W:    46,45 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz