KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY

Od zawsze lubiłam smak zupy pomidorowej. Ba! to była jedna z moich ulubionych (tak jak chyba większości dzieci), jednak zawsze musiało coś w niej pływać: nie ważne czy to ryż, czy makaron. Smak kremów pokochałam później, dopiero w czasie studiów. Dziś przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów 😉


Składniki:

  • pomidory /300g/
  • papryka czerwona /300g/
  • passata pomidorowa /400g/
  • ostra papryczka chilli /4 sztuki/
  • mozzarella /60g/
  • ziarna słonecznika /3 łyżki/
  • czosnek /4 ząbki/
  • cebula /200g/
  • zioła: zioła prowansalskie, sól, bazylia, pieprz

 

Przygotowanie:

Nagrzewam piekarnik do 220 stopni. Pomidory dokładnie myję, wycieram i kroję na plasterki. Układam na papierze do pieczenie i posypuje przyprawami. Czosnek obieram i zawijam w folię aluminiową (gdybyśmy tego nie zrobili przypiekłby nam się i byłby gorzki). Cebulę kroję na plasterki i umieszczam obok pomidorów i papryki. Całość pozostawiam w piecu ok 20 minut. Po tym czasie posypuje pomidory słonecznikiem i posiekaną bazylią- pozostawiam w piekarniku jeszcze na 10 minut.

krem1

Upieczone produkty przekładam do blendera i miksuje je na gładki krem. Przekładam do garnka, dodaję 400g passaty pomidorowej dla wzmocnienia intensywności smaku pomidorów oraz dolewam ok 300 ml wody i pozostawiam do zagotowania. Krem przekładam do miseczek. Kroję mozzarellę na plasterki i wrzucam do zupy. Dekoruje świeżą bazylią.

krem2

Smacznego!

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                             :            111,63 kcal      B:  5,92 g        T:   3,51 g        W:   12,02  g
całość (6 porcji)              :                669,8 kcal      B:  35,54 g      T:  21,06 g       W:  72,12 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.