KREM SZPINAKOWY

Wzorce i stereotypy w znacznej części przejmujemy od rodziców, rodzeństwa i najbliższych, z którymi spędzamy wiele czasu. Nie bez powodu boimy się rzeczy, których nie spróbowaliśmy, czy mamy też zdanie na temat wybranej grupy społecznej przed poznaniem jej: „Matematyka jest trudna”, „Zobaczysz, jak będziesz miała chemię w szkole, to się dopiero zacznie”, „Cyganie kradną”. Słyszało się też niejednokrotnie  „Szpinak? Fuj, jest niedobry!” i nie pomaga tłumaczenie, że Papay jadł szpinak i miał dużo siły. Łamanie wypracowanych schematów, próbowanie nowych rzeczy poszerza nam światopogląd, a w kulinarnym świecie katalog smaków. Kiedyś jeżeli mi coś nie zasmakowało zazwyczaj nie brałam tego drugi raz do ust. Teraz daję szansę produktowi i jeżeli nie smakuje mi, próbuje go przyrządzić na kilka różnych sposobów i dopiero wtedy wydaje ostateczny werdykt. W zupie nie pływają liście szpinaku przez co danie wygląda bardziej apetycznie.  Ci z Was, którzy czytają regularnie wiedzą, że ja szpinak uwielbiam <3 Jak smakuje krem? Spróbujcie.

Składniki:

  • szpinak mrożony             160 g ( po odciśnięciu wody z paczki 450 g )
  • cebula                               120 g
  • ziemniak                           120 g ( 1 średniej wielkości )
  • czosnek                              15 g
  • por                                      65 g
  • olej rzepakowy                 30 ml ( 2 łyżki )
  • bulion warzywny                1 l
  • liść laurowy                         1 szt
  • sól i pieprz                           do smaku

dodatki wg uznania np:

  • ser żółty
  • grzanki bezglutenowe
  • prażone orzechy pinii

Sposób przygotowania:

Na oleju rzepakowym przesmażam (ok 3-4 minuty) cebulę pokrojoną w krążki, czosnek w plasterki, por i szpinak. Całość przekładam do garnka, gdzie wcześniej przygotowałam bulion warzywny. Dodaję pokrojonego ziemniaka w kostkę oraz przyprawy (sól, pipeprz, liść laurowy) i gotuję ok 20 minut. Następnie blenderem miksuję zupę na gładki krem. Podaję z grzankami, paskami żółtego sera i prażonymi orzeszkami pinii- jednak tutaj z dodatkami można już pofantazjować.

    szpinakowa2

    szpinakowa4
    Smacznego

    ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
    1 porcja                          :                      146,43  kcal    B:      4,65 g    T:  8,10 g    W:    14,16 g
    całość (4 porcje)          :                      585,75  kcal    B:    18,50 g     T: 32,41 g    W:  56,65 g
    *makroskładniki liczone bez dodatków
Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.