KREM Z GROSZKU

Groszek nie jest zazwyczaj lubiany przez dzieci, tak też i było ze mną. Jedynie co łączyło mnie z groszkiem to chyba tylko bajka Andersena „Pięć ziarenek grochu”- było to jedna z moich ulubionych słuchowisk, które miałam nagrane na kasecie magnetofonowej. Odsłuchiwałam je w kółko na moim starym Grundigu, który ledwo chodził (z sentymentu kasetę zachowałam do dzisiaj 😉 ). Dzisiaj groszek bardzo lubię, chociaż nie jem go często- muszę to zmienić i poeksperymentować, a więc spodziewajcie się więcej przepisów z groszkiem. A dzisiaj przedstawiam krem z groszku, który jak zwykle pozyskałam z babcinego eko-ogródka.

 

Składniki:

  • groszek zielony (bez łuski)/300g- ok 2 szklanki/
  • cebula /150g /
  • bulion warzywny/ 750 ml/
  • czosnek/2 ząbki/
  • oliwa /1 łyżka/
  • sól / do smaku/
  • gęsty jogurt naturalny /ok 50g- 4 łyżki/
  • koper /kilka gałązek/

Przygotowanie:

Rozgrzewam oliwę w rondelku i przekładam posiekaną cebulę. Gdy się zarumieni dodaję groszek, czosnek przeciśnięty przez praskę i bulion. Solę do smaku. Wszystko razem gotuję przez ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Całość blenduję. Przed podaniem dekoruję łyżeczką jogurtu i posiekanym koperkiem.

zup z groszku

Smacznego

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                             :            127,65 kcal     B:   6,06 g     T:   3,84 g      W:   15,84 g
całość (4 porcji)              :            510,60 kcal       B: 24,31 g      T:  15,39 g       W:  63,39 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

838 thoughts on “KREM Z GROSZKU