LEŚNY ZAKĄTEK – szpianakowiec

Jak przygotować pyszne ale zarazem zdrowe ciasto bogate w witaminy? Nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy tylko wyeliminować niepożądane produkty i zastąpić je zdrowymi dbając jednocześnie o ich dobrą jakość. Dziś zdradzę jak przemycić szpinak w cieście ( ja akurat uwielbiam go, jednak dla wielu osób zjedzenie choćby kilku liści jest wyzwaniem- szczególnie dla dzieciaków).

A skoro mowa o szpinaku to  jeszcze gdy byłam dzieckiem kojarzył mi się z czymś strasznym. Kiedyś nawet kuzyn opowiadał mi historię o szpinakowym potworze, w którą przez długi czas wierzyłam… trzeba przyznać, że wyobraźnie od zawsze miałam bardzo bogatą. Natomiast  granat identyfikowałam jedynie z takim, którego używa się na wojnie- kilkanaście  lat temu nie był on zbyt popularnym owocem.  Jedno jest pewne, połączenie tych dwóch składników tworzy niesamowity smak, który tym razem został bohaterem dzisiejszego deseru.  Dość ciężkie ciasto idealnie komponuje się z serkiem o cytrynowo-waniliowej nucie i odrobiną „wybuchowego” grantu. Ciasto łatwo się kroi, dzięki czemu można podać idealnie prosty kawałek.

Składniki:
ciasto:

  • szpinak  mrożony                      450 g   (po odciśnięciu wody ok 250g)
  • mąka owsiana                            150 g    (1,5 szklanki)
  • mąka kukurydziana                   150 g  (1,5 szklanki)
  • ksylitol                                            80 g
  • olej kokosowy                               25 g (1 duża kopiata łyżka)
  • proszek do pieczenia                     8 g ( 2 łyżeczki)
  • sok z cytryny                                  30 ml (2 łyżki)
  • jajka                                                   3 szt

masa:

  • ksylitol                                             80 g
  • serek mascarpone                      250 g
  • wanilia                                               1 laska
  • sok z cytryny                                   30 ml (2 łyżki)

dekoracja:

  • nastiona granatu                          90 g  (1/2 sztuki)

Sposób przygotowania:

Szpinak odmrażam i dokładnie odciskam wodę. Przekładam do blendera, a następnie dodaję olej kokosowy, sok z cytryny , jajka, wanilię i ksylitol (80g). Do mieszanki dodaję dwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wszystko dokładnie mieszam.

Smaruję blachę ciasta odrobiną oleju kokosowego. Przekładam ciasto do formy i wstawiam do pieca (180 stopni)  na około 50-55 min.

W tym czasie przygotowuję masę: mieszam dokładnie serek z ksylitolem, sokiem z cytryny i wanilią.
Gdy ciasto przestygnie odcinam z niego wierz ( ok 1/3 wysokości ciasta) i kruszę go. Na ciasto nakładam krem, a następnie układam pokruszone ciasto delikatnie je przygniatając. Dekoruję je grantem.
 

Smacznego

Dla wszystkich miłośników zdrowego gotowania, którzy tak jak ja dbają o estetykę podania dań mam niespodziankę!
Na hasło:  ZDROWE-GOTOWANIE  macie 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar. Polecam!

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
1 porcja                                 :                       307,30  kcal    B:      7,45 g      T:    16,16 g     W:     38,65 g
całość (10 sztuk)                  :                     3073,00  kcal    B:    74,51 g      T:  161,67 g     W:  386,57 g

Średnica tortownicy: 18 cm

Ambition z dbałością

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.