LETNIE CIASTKO JAGLANO-ORKISZOWE

Składniki:

spód ciasta:

  • mleko roślinne (u mnie ryżowe)/120ml/
  • płatki orkiszowe /80g- prawie cała szklanka/
  • kakao odtłuszczone gorzkie /2 łyżeczki- 10g/
  • wegańska odżywka białkowa czekoladowa /2 miarki- 40g/

biała masa:

  • mleko roślinne ( u mnie ryżowe) /375 ml- 1,5szklanki/
  • płatki jaglane /220g- 2 szklanki/
  • orzechy włoskie /40g/
  • wiórki kokosowe /40g- pół szklanki/
  • ksylitol /1 łyżka/

dekoracja:

  • wiórki kokosowe /5g/
  • maliny /70g/
  • borówki amerykańskie /25g/

 

Sposób przygotowania:

Rozpoczynam zrobienia spodu ciasta: wszystkie składniki wsadzam do blendera i mieszam ze sobą, tak aby masa była gęsta. Wykładam ją na blachę i formuję spód. Płatki jaglane gotuje na mleko, aż do momentu gdy płatki wchłoną cały płyn. Dodaje płatków kokosowych (zostawiam troszkę do posypania ciasta) i orzechów oraz ksylitol, a następnie wszystko mieszam. Przekładam na uformowany spód ciasta. Posypuję wiórkami i dekoruje owocami. Wkładam do lodówki na 2 godziny.

SMACZNEGO

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                     :    350,94 kcal     B: 13,04 g    T:   11,66 g      W:  47,22 g
całość (6 porcji)      :    2105,65 kcal    B: 78,24 g    T:  69,99 g     W:  283,35 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

One thought on “LETNIE CIASTKO JAGLANO-ORKISZOWE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.