LODY JOGURTOWO-ANANASOWE

Lody! Lody! Lody dla ochłody!
Nie znam chyba ani jednej osoby, która by nie lubiła lodów. Najczęściej jednak sięgamy po nie do sklepowych lodówek nie zwracając uwagi na makroskładniki oraz ukryty w nich  cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki, aromaty…. Ale przecież po co je kupować i przepłać, jak można je zrobić samemu?

Składniki:

  • ananas / 130 g/
  • jogurt naturalny /300g/
  • ksylitol /1 łyżka/

Przygotowanie:

Ananas obram, kroję  na kawałki i przekładam do blendera ( 1 plasterek zostawiam i kroję na drobne równe kwadraciki). Dodaję jogurt i ksylitol. Wszystko blenduję. Przelewam do specjalnych pojemniczków, wrzucając co jakiś czas kawałki ananasa (dzięki temu będą one równomiernie się rozkładać w całym lodzie) i wkładam patyczki. Wkładam lód na kilka godzin do mroźnika. Jeżeli używacie plastkowych form to polecam włożenie na chwilkę ich do ciepłej wody, dzięki temu lód bez problemu wyjdzie w całości.

 

lod1

lod2

SMACZNEGO 😉

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 lód                  :      33,72 kcal     B:   2,13 g    T:    0,03 g    W:     6,1 g
całość (8szt)      :    269,80 kcal    B: 17,07 g    T:  0,30 g     W:  48,80 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz