ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z AMARANTUSEM I PARMEZANEM

Mój mały psiak „pomaga”mi w każdej czynności w kuchni, wszystko ją interesuje- nawet jak myje garnki. A więc moi drodzy… w najnowszym odcinku
Gotuj z Zoey robimy łososia, zapiekanego z amarantusem i parmezanem. Pyszne, zdrowe i odżywcze danie, które jest niezwykle aromatyczne i dość
szybkie w przygotowaniu. Zawiera dużo białka i dobrych tłuszczy 😉 

Składniki:

  • łosoś atlantycki                   500 g
  • parmezan                            160 g (pół szklanki startego)
  • masło                                     30 g (2 łyżki)
  • nasiona amarantusa         100 g (pół szklanki niegotowanego)
  • czosnek                                    2 ząbki
  • jajko                                          1 szt
  • rozmaryn                                  kilka listków
  • pieprz czerwony                      8 g (kilkanaście nasionek)
  • sól                                              szczypta

Sposób przygotowania:

Nasiona amarantusa gotuję w jednej szklance gorącej wody. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuje około 15 minut. Przekładam nasiona do miski, dodaję jajko i rozgnieciony czosnek, starty parmezan, rozmaryn, sól i zmiażdżony w moździerzu pieprz. Na małym rondelku rozpuszczam 2 łyżki masła, które dodaję do mieszanki, a następnie całość mieszam i przekładam na górę łososia. Wstawiam do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.

Smacznego

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
1 kawałek                 :     528,60  kcal   B:     56,97 g   T:    29,95 g   W:   14,32 g
całość (4 porcje)     :    2114,40 kcal   B:   187,90 g   T:  119,80 g    W:  57,30 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz