ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z AMARANTUSEM I PARMEZANEM
Mój mały psiak “pomaga”mi w każdej czynności w kuchni, wszystko ją interesuje- nawet jak myje garnki. A więc moi drodzy… w najnowszym odcinku
Gotuj z Zoey robimy łososia, zapiekanego z amarantusem i parmezanem. Pyszne, zdrowe i odżywcze danie, które jest niezwykle aromatyczne i dość
szybkie w przygotowaniu. Zawiera dużo białka i dobrych tłuszczy 😉
Składniki:
- łosoś atlantycki 500 g
- parmezan 160 g (pół szklanki startego)
- masło 30 g (2 łyżki)
- nasiona amarantusa 100 g (pół szklanki niegotowanego)
- czosnek 2 ząbki
- jajko 1 szt
- rozmaryn kilka listków
- pieprz czerwony 8 g (kilkanaście nasionek)
- sól szczypta
Sposób przygotowania:
Nasiona amarantusa gotuję w jednej szklance gorącej wody. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuje około 15 minut. Przekładam nasiona do miski, dodaję jajko i rozgnieciony czosnek, starty parmezan, rozmaryn, sól i zmiażdżony w moździerzu pieprz. Na małym rondelku rozpuszczam 2 łyżki masła, które dodaję do mieszanki, a następnie całość mieszam i przekładam na górę łososia. Wstawiam do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Smacznego
ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
1 kawałek : 528,60 kcal B: 56,97 g T: 29,95 g W: 14,32 g
całość (4 porcje) : 2114,40 kcal B: 187,90 g T: 119,80 g W: 57,30 g