TORTILLA Z RYŻEM I MEKSYKAŃSKIM FARSZEM

Tortilla z ryżem to doskonałe danie obiadowe, ale również może stanowić pełnowartościową kanapkę śniadaniową. Idealnie nadaje się na wynos do szkoły lub  pracy, ponieważ tortilla doskonale trzyma nadzienie i nie rozpada się.  Smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.

Składniki:

  • ryż pełnoziarnisty Uncle Bens / 100g/
  • marchewka /45g/
  • fasola czerwona /80g/
  • groszek konkserowowy /60g/
  • kukurydza /50g/
  • cebula /40g/
  • ser żółty /60g/
  • mozzarella /125g/
  • tortilla /4szt/
  • pietruszka /kilkanaście listków/
  • papryczka chili /1 sztuka/
  • czosnek / 4 ząbki/
  • pomidory /240g/
  • olej kokosowy / 2 łyżeczki/
  • oliwa / 1 łyżeczka/
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gotuję ryż. Obieram i siekam marchewkę oraz cebulę. Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i umieszczam na nim warzywa. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory, kukurydzę, groszek, fasolę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodaję ugotowany ryż i wszystko mieszam. Pozostawiamy na średnim ogniu jeszcze na 5 minut.

Nakładamy farsz na środku placka i zawijamy boki równoległe do siebie tworząc “kopertkę”. Górę tortilli smarujemy oliwą i posypujemy wcześniej posiekanymi  paseczkami sera, wkładamy do pieca nagrzanego do 220 stopni. Wyciągamy, gdy będzie chrupka ( w zależności od rodzaju placka: kukurydziane ok 15 minut, pszenne 20 minut).

 

SMACZNEGO

* proporcje składników podane na wykonanie 4 tortilli

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                             :                  477,36 kcal     B:  15,89 g      T:   120,15g        W:      58,18 g
całość (4 porcje)              :                1909,45 kcal      B:  63,58 g      T:  480,46 g       W:  232,735 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz