NAJLEPSZA FRITTATA

Dobra alternatywa dla typowej jajecznicy w nieco zbogaconej wersji. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt jest na prawdę zdumiewający. Pyszną i zaspakajającą na długo głód fritattę z pewnością pokocha Wasza rodzina.

Składniki:

  • jajka                                  6 szt
  • cebula                               100g
  • papryka czerwona          145g
  • boczek parzony                 70g
  • ser żółty                            150g
  • mozzarella                       250g
  • groszek zielony                 90g
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Kroję boczek i podsmażam go na ciepłej patelni aż do momentu gdy puści tłuszcz. Dodaję posiekaną cebulę i paprykę oraz groszek – całość podsmażam na patelni przez kilka minut. Dodaję pokrojoną mozzarellę i bazylię. Roztrzepuję jajka i wlewam je na patelnię, a następnie posypuję startym żółtym serem. Całość podsmażam przez 2 minuty na ogniu, a następnie wsadzam do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 45 minut.


Smacznego 😉

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
1 kawałek                 :      323,41  kcal   B:     23,83 g   T:    20,88 g   W:   3,58 g
całość (6 porcje)     :    1940,50 kcal   B:   143,90 g   T:  125,30 g    W:  21,50 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz