PASTA Z ZIELONYCH OLIWEK

Inspirując się kuchnią śródziemnomorską stworzyłam ostatnio pastę z zielonych oliwek. Moi imprezowi goście chętnie zjadają ją na chrupiących świeżych grzankach, co przedstawiam jako rekomendację jakości 😉 Wyrazista w smaku, a przede wszystkim naturalna pasta jest wspaniałym dodatkiem do pieczywa, sałatek, mięs czy też makaronu.

 

Składniki:

  • oliwki zielone                                200 g
  • pomidory suszone w zalewie       60 g
  • papryka czerwona                         40 g
  • ziarna słonecznika                         15 g ( 1,5 łyżki )
  • zioła prowansalskie                         3 g ( 1 łyżeczka )
  • pieprz                                                1 g ( 0,5 łyżeczki )

Sposób przygotowania:

Przekładam oliwki do blendera (zostawiam ok 6 sztuk), dodaję suszone pomidory, połowę papryki (20 g), zioła prowansalskie i pieprz. Wszystko blenduję. Drobno siekam pozostałą paprykę i oliwki. Do powstałej pasty dodaję paprykę i ziarna słonecznika. Wszystko mieszam. Przekładam do słoiczka.

pastazoliwek1

kanapka6

Smacznego!

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1  porcja (1 łyżeczka)         :             30,78 kcal     B:     0,58 g      T:       1,03 g       W:       2,62 g
całość ( 22 łyżeczki )         :            677,20 kcal     B:    12,97 g      T:    22,66 g       W:     57,78 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz