PYSZNY PASZTET Z SOCZEWICY

Uwielbiam pasztety, od zawsze jadłam je ze smakiem. Od przejścia na zdrową stronę mocy nie jem kupnych pasztetów, dlatego, że ich skład mniej przeraża, dlatego też robię je sama. Dziś przygotowałam wyjątkowo, pyszny, pikantny i soczysty pasztet wegetariański.

 

Składniki:

  • soczewica konserwowa czerwona /260 g/
  • marchewka /180 g/
  • por /70 g/
  • cebula /100 g/
  • czosnek /15 g/
  • jajka/5 szt/
  • kolendra /2 łyżeczki/
  • curry / 2 łyżeczki/
  • kumin rzymski /1 łyżeczka/
  • ostra papryka /2,5 łyżeczki/
  • imbir /0,5 łyżeczki/
  • goździki /2 szt/
  • gałka muszkatołowa /0,25 łyżeczki/
  • sól /1łyżeczka/
  • piperz /0,5 łyżeczki/
  • olej kokosowy /1 łyżka/
  • oliwa z oliwek /5 łyżek/
  • liść laurowy /4 szt/

Przygotowanie:

Ugotowane warzywa (marchewkę i por) przekładamy do blendera. W między czasie posiekaną cebulę podsmażamy na 5 łyżkach rozgrzanej oliwy. Gdy cebula się zarumieni dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy na patelnie zmiksowane warzywa i mieszamy. Soczewicę odcedzamy z wody, płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy na patelnię wraz z przyprawami roztartymi w moździerzu. Pozostawiamy mieszankę na ogniu na kilka minut cały czas mieszając.

Gotujemy dwa jajka na twardo.

Masę na pasztet przekładamy do miseczki. Dodajemy do niej kolejno pozostałe (3) surowe jajka cały czas mieszając.

Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej oliwą. Nakładamy jedną warstwę, następnie układamy dwa ugotowane na twardo jajka i przykrywamy ją pozostałą masą. Górę pasztetu możemy ozdobić liśćmi laurowymi.

Wsadzamy pasztet do pieca nagrzanego do 190 stopni na 50 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg, aby nasz pasztet ładnie się zarumienił.

Wyciągamy pasztet i pozostawiamy do ostygnięcia. Pasztet kroimy na plastry i podajemy go z ciemnym pieczywem.

 

Zobacz krok po kroku, jak zrobić pasztet:

SMACZNEGO!

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1  porcja  (1/20 całości)         :               76,13 kcal     B:      3,35 g     T:      5,03 g        W:   3,74 g
całość                                        :         1522,73 kcal     B:   66,70 g      T:  106,04 g       W: 74,81 g

*aby zmniejszyć ilość tłuszczów pasztet można zrobić bez dwóch ugotowanych wcześniej jajek

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.