PIECZONA PAPRYKA FASZEROWANA CIECIERZYCĄ

Składniki:

  • papryka /4 szt/
  • ciecierzyca /200g/- 3/4 puszki
  • cebula /240g/
  • czosnek /4 ząbki/
  • marchewka /80g- 1 szt/
  • olej rzepakowy /3 łyżki /
  • ser żółty /40g/
  • pomidory /140g/
  • kminek /1/4 łyżeczki/
  • kolendra /1/4 łyżeczki/
  • sól /szczypta/
  • papryczka chili /1szt/

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy posiekaną drobno cebulę i marchewkę, smażymy aż do zarumienienia. Przeciskamy przez praskę czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu na kilka minut (ok 3 ), następnie dodajemy ciecierzyce, posiekane pomidory i przyprawy (kminek, kolendra, sól) oraz posiekaną papryczkę chili. Pozostawiamy do zagotowania.

Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy środek, a następnie faszerujemy ciecierzycą. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach, do  momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg).

 

SMACZNEGO

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 połówka                :                99,5  kcal     B:    3,99 g      T:     5,76 g     W:     6,8 g
całość   (8 szt)        :                  796 kcal      B:  31,92 g      T:  46,08 g     W:  54,40 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz