PIERNIKOWE LOVE- TORT MOCNO PIERNIKOWY

-Ja Cię Pierniczę! Jaki ten piernikowy torcik jest przepyszny! – powiedział biorąc  kęs za kęsem do ust, zamykając przy tym oczy i delektując się smakiem. Czekoladowy, delikatny, intensywny, piernikowy, doskonały! Zdecydowanie częściej powinniśmy świętować małe sukcesy takimi pysznościami. Bo przecież to jest najlepszy sposób aby docenić ulotne chwile szczęścia. Zapewniam Cię, gdy  je się taki tort, to przeżywa się sukces wszystkimi zmysłami i na dłużej będzie się go pamiętać, a ten smak będzie mnie motywował do jeszcze cięższej pracy nad sobą.

W taki sposób uczciliśmy awans w pracy mojego ukochanego. Musiało być wyjątkowo i było, bo przecież  awans nie zdarza się codziennie. Rozochocona komplementami mojego małego piernikowego dzieła sztuki obiecuję, że będę zdecydowanie częściej piec takie słodkie pyszności, bo przecież żyje się tylko raz!

Tort piernikowy nam bardzo zasmakował, trzymajcie kciuki, bo przepis bierze udział w konkursie  Apetyt na Kopernika. Może i Was zainspiruje do stworzenia swojej piernikowej pyszności i weźmiecie udział w konkursie.

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 110g (1/2 szklanki) cukru
  • 120g (3/4 szklanki) mąki pszennej
  • 80 g (4 pierniczki) serca Toruńskie 
Kopernik
  • 40g (1/4 szklanki) mąki ziemniaczanej
 Kopernik
  • 20g (2 łyżki) kakao

Na samym początku oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Pierniczki kruszymy, mieszamy z mąkami i kakao. Dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy na ok 20 minut przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Masa:

  • 250 g mascarpone
  • 200g śmietany
  • 40g (2 pierniczki) serca Toruńske
 Kopernik
  • 60g (3 pierniczki) serca piernikowe w deserowej czekoladzie
 Kopernik
  • 40g (1/4 szklanki) szklanki cukru

Ubijamy śmietanę. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo cukier, a na koniec pokruszone pierniczki. Masę wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Polewa:


  • 1 figa
  • 40g gorzkiej czekolady
  • 30g masła orzechowego
  • 30g (2 łyżki) cukru
  • 30ml (2 łyżki) oleju kokosowego

Czekoladę, masło orzechowe i olej kokosowy przekładamy do małego rondelka i  podgrzewamy na małym ogniu dodając cukier i miąższ z figi. Całość dokładnie mieszkamy, aby polewa ładnie się roztopiła i dobrze połączył z figą.

Dekoracja:


  • pół figi 

  • 40g (2 pierniczki) serca piernikowe w deserowej czekoladzie
 Kopernik
  • 20g gorzka czekolada

 

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 części i przekładamy masą. Na ostatnią warstwę kładziemy krem. Dekorujemy piernikami, wiórkami czekoladowymi (startymi na tarce) oraz figą. Całość oblewamy polewą.



Smacznego!

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz