PIZZERKI BROKUŁOWE

Naturalna, zielona, a w dodatku łatwa i szybka w przygotowaniu zdrowa wersja jednego z bardziej popularnych fastfoodów. Ciasto na moją pizzę składa się jedynie z 3 głównych składników i przypraw. Idealna na obiad, kolację, czy przyjęcie. Jest odpowiednia dla osób wystrzegających się glutenu, będących na diecie ketogenicznej ( zaweira  niecałe 11g węglowodanów) 😉


Składniki:

ciasto:

  • brokuł                                 350 g
  • płatki komosy                      40 g
  • jajko                                         1 szt
  • bazylia                                     4 g (1 łyżeczka)
  • oregano                                  2 g (0,5 łyżeczki)
  • płatki pomidorowe               5 g (2 łyżeczki)

dodatki na pizze:

  • pomidorki rzymskie           120 g
  • ser mozarella                      120 g
  • cebula                                     40 g
  • papryka zielona                    40 g
  • czosnek                                    8 g

Sposób przygotowania:

Brokuła myję i rozdzielam go na różyczki, przekładam do blendera. Wbijam jajko i dosypuję płatki komosy oraz przyprawy. Wszystko blenduję. Gotową masę przekładam na blaszkę i piekę ok 10-13 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy ciasto układamy na nim ulubione składniki ( u mnie pomidorki, mozarella, cebula, papryka zielona i czosnek) i wkładam do pieca aby składniki się zapiekły (w moim przypadku ok 5 minut).

Pizza wykonana jest na blaszcze o średnicy 18 cm.

 

Smacznego 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
ciasto
1 porcja                                 :                       89,06  kcal    B:      6,20 g      T:     2,54 g    W:  10,69 g
całość (4 sztuki)                    :                     356,24  kcal    B:    24,82 g      T:  10,19 g     W:  42,76 g

ciasto z dodatkami
1 porcja                               :                       203,77  kcal    B:      14,26 g      T:    10,03 g     W:    14,06 g
całość (4 sztuki)                  :                       815,04  kcal    B:    57,05 g        T:    40,15 g     W:    56,25 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz