PORZECZKOWY KOKTAJL

Sezon na porzeczki! Mama przywiozła całe wiadra porzeczek od babci i trzeba było z nimi coś zrobić. Przyznam szczerze, że do tego owocu od zawsze podchodziłam sceptycznie, nie dość że trzeba dokładanie obrać porzeczki z gałązek to jeszcze są dość kwaskowate. Jednak zmieniły mi się chyba smaki  (ba, na pewno) i teraz mi smakują ;). Połączyłam je z pomarańczą i mrożonymi wiśniami- wyszła pyszna owocowa mieszanka, która tworzy ciekawy i niejednolity smak koktajlu: słodkawo-kwaskowaty. Bardzo mi smakował!

 

Składniki:

  • porzeczka czerwona                          180 g
  • pomarańcza                                        150 g (2 sztuki)
  • wiśnia mrożona                                  150 g
  • erytrytol                                                 45 g (3 łyżki)
  • nasiona chia                                          30 g  (3 łyżki)
  • kostki lodu                                             15 kostek
  • zimna woda                                         150 ml

Sposób przygotowania:

Porzeczki dokładnie obieram z gałązek i myję. Pomarańczę obieram i dzielę na fragmenty. Przekładam do blendera,dodaję mrożone wiśnie i erytrtyol. Po zblendowania dodaję wodę i kostki lodu i jeszcze raz blenduję, tak aby lód się skruszył. Przed podaniem dodaję nasiona chia i mieszam łyżeczką.


 

Smacznego

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
1 kotlecik                          :  109,70  kcal  B:    3,56 g     T:  3,52 g      W: 28,46 g
całość (8 kotlecików)     :     329,11 kcal  B: 10,68 g     T: 10,58 g     W: 85,40 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.