PRALINY Z GRANATEM

Tanie i wykwintne, a do tego szybkiego w przygotowaniu praliny. Soczysty i pełny smaku granat oblany gorzką czekoladą z dodatkiem ksylitolu i odrobiną soli pobudzi  kubki smakowe każdego – gorąco polecam.

Składniki:

  • owoc granatu                                      160 g
  • czekolada gorzka                                  60 g
  • ksylitol                                                    11 g ( 1,5 łyżeczki)
  • mleko sojowe (lub inne)                30-45 ml (2-3 łyżki)
  • sól morska                                          odrobina

 

Sposób przygotowania:

Obieram owoc granatu. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę dodając do niej mleko i ksylitol. Przekładam nasiona do foremek sylikonowych (takich muffinkowych) i zalewam roztopioną czekoladą. Wsadzam do lodówki na 10-15 minut. Po tym czasie wyciągam pralinki i gdy czekolada już delikatnie stężała formuję łyżką  ich kształt, a następnie posypuję kilkoma ziarenkami soli morskiej. Wsadzam do lodówki  na godzinę.

grantwczekoladzie2
grantwczekoladzie1
Gotowe praliny należy trzymać w lodówce.

Smacznego

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
1 sztuka                                 :                        46,14  kcal    B:    0,89 g      T:   2,14 g     W:   6,65 g
całość (10 sztuk)                  :                      461,45  kcal    B:    8,99 g      T: 21,48 g     W: 66,54 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.