PTASIE MLECZKO Z CHIA I MORELAMI

Na orzechowym spodzie osadzony, słodkimi owocami i lekką pianką otoczony. Zdrowe nasionka chia się w nim znajdują, a morele i jagody goji go dekorują. Wegański i bezglutenowy, pyszny no i odlotowy! Cukru do niego nie dodałam i potem się nim zajadałam. Pysznie smakował i na stole długo się nie uchował 😉

Składniki:

  • orzechy włoskie                        60g
  • migdały                                      60 g
  • morele                                     120 g
  • mleko kokosowe                   600 ml
  • olej kokosowy                          60 g /4 łyżka/
  • nasiona chia                             28 g  /5 łyżek/
  • kakao                                         20 g /5 łyżeczek/
  • ksylitol                                       32 g /4 łyżeczki/
  • agar lub żelatyna*                   12 g /4 łyżeczki/
  • woda                                         80 ml
  • jagody Goji                               12 g
    *w wersji nie wegańskiej

Sposób wykonania:

Przekładam do blendera orzechy, migdały, połowę moreli (15 g) i wszystko ze sobą blenduję. Powstałą masę ugniatam i wylepiam nią spód małej okrągłej formy cukierniczej.Następnie w garnku roztapiam olej kokosowy, dodaję 100 ml mleczka kokosowego i nasiona chia. Wszystko pozostawiam na wolnym ogniu aż do zagotowania cały czas mieszając. Rozpuszczam połowę agaru w gorącej wodzie i wlewam do garnka, gdy masa zacznie się gotować i stopniowo gęstnieć. Przekładam masę do formy i wkładam do lodówki na 10-15 minut. Pozostałe morele kroje na kawałeczki i nakładam na zgęstniałą masę z chia.W tym czasie zagotowuję pozostałe 50 ml mleczka kokosowego, dodaję do niego łyżkę kakao. Gdy masa zacznie wrzeć dodaję agaru. Przekładam ją na warstwę moreli i chowam do lodówki na 10 minut. Odrobinę zostawiam do polania deseru.Gdy całość ładnie zgęstnieje wkładam formę na kilka sekund do wrzącej wody, aby deser odszedł od formy. Przekładam go na orzechowo-migdałowy spód . Podgrzewam na wolnym ogniu pozostałość czekoladowej masy i polewam nią deser. Dekoruję go morelami pokrojonymi w paseczki i jagodami Goji
 Smacznego!

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
1 batonik               :     653,39  kcal   B: 11,56g   T: 55,28 g   W: 29,45 g
całość (4 sztuki)     :   2613,56 kcal  B: 46,10 g  T: 221,14 g  W: 117,66 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.