PUDDING Z KASZY JAGLANEJ Z POLEWĄ MALINOWO-POMARAŃCZOWĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

Składaniki:

– kasza jaglana /100g/
– mleko (u mnie sojowe) /140ml/
– miód/1 łyżka/
– maliny /1/3 szklanki/
– sok pomarańczowy ( u mnie świeżo wyciśnięty) /100ml/
– ksylitol /2 łyżki/ lub inny słodzik
-płatki migdałowe /do posypania/
– przyprawa piernikowa ( u mnie: 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka kardamonu, pół łyżeczki mielonego anyżu)
– laska wanilii / ok 2 cm/
– jądra moreli /8 ziaren/

skladniki na budyn
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy na sitku pod zimną bieżącą wodą, przesypujemy do rondelka i prażymy ją przez 2-3 minuty dokładnie mieszając. Następnie kaszę zalewamy mlekiem ( tak aby była 1-2cm powyżej kaszy) gotując ją ok 20-25 minut co jakiś czas mieszając i dolewając mleka w razie potrzeby. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej i miodu. Całość blendujemy na gładką masę dolewając ok 50ml soku pomarańczowego.  W rondelku rozgrzewamy maliny i dolewamy sok, dosładzamy ksylitolem. W między czasie na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałowe. Masę przekładamy do szklaneczek, polewamy sosem i posypujemy migdałami.
Dobrze smakuje na ciepło i zimno.

 

budyn z kaszy jaglanej

budyn z kaszy jaglanej 2

*Składniki na ok 2 porcji jak na zdjęciu

SMACZNEGO!

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz