PULPECIKI KUKURYDZIANE

Wróciliśmy ze SPA, w domu lodówka pusta ponieważ zazwyczaj kupujemy na bieżąco świeże produkty. Na szczęście w szafkach była kasza i kukurydza więc zrobiłam pulpeciki, do tego sałatkę i już obiad gotowy. Wyszło ich sporo więc część z nich poszła do mroźnika i będzie czekała na jakąś krytyczną sytuację, gdy będę musiała przygotować szybki obiad. Są delikatne, kruche i wegańskie 😉

Składniki:

  • kukurydza                                         680 g
  • kasza kuskus                                    200 g (nieugotowana)
  • mąka kukurydzianka                         50 g
  • sól                                                           2 g /pół łyżeczki/
  • pieprz                                                     2 g /pół łyżeczki/
  • kolendra                                                 1 g /1/4 łyżeczki/
  • rozmaryn                                                1 g /1/4 łyżeczki/
  • zioła prowansalskie                               3 g / łyżeczka/
  • oliwa/olej                                              75 ml /5 łyżek/

Sposób przygotowania:

Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Blenduję ją razem z kukurydzą. Dodaję zioła wszystko razem mieszam. Za pomocą gałkownicy do lodów formuję klopsy i obtaczam je w mące kukurydzianej (masa jest dość wilgotna, więc nie potrzeba maczać ich w jajku, a panierka i tak doskonale się będzie trzymać).  Na mocno rozgrzanej oliwie smażę kilka minut klopsy obracając je z każdej ze stron, aż do momentu zarumienienia się.kok

Smacznego 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 pulpecik                      :                 77,06 kcal     B:        2,09 g     T:     2, 86 g       W:        10,15 g
całość (24 sztuki)           :            1849,60 kcal     B:     50,22 g      T:    68,84 g       W:     243,80 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz