SERNIK Z KASZY JAGLANEJ

Weekendowe dni przeznaczam najczęściej na szaleństwo w kuchni z racji tego, że mam więcej czasu. Jako, że pogoda nas nie rozpieszcza postanowiłam poprawić sobie humor sernikiem z kaszy jaglanej. Inspirowałam się przepisem Michała Karmowskiego,  jednak w rezultacie mój serniczek nie przypomina go 😉  Sernik jest …. yyy no sernikowy!  Dość ciężki, lepki z nutą ananasa i nieziemską polewą czekoladową z nasionkami chia, które są nadają delikatnej chrupkości.

 

Składniki:

ciasto:
  • mleko kokosowe               400 ml
  • mleko migdałowe               50 ml
  • kasza jaglana                     200 g
  • ananas                                110 g
  • ksylitol                                   50 g
  • wiórki kokosowe                  50 g
  • olej kokosowy                      20 g
polewa:
  • mleko kokosowe                200 ml
  • nasiona chia                         50 g
  • gorzka czekolada 80%        20 g
  • ksylitol                                   10 g

dekoracja:

  • gorzka czekolada 80%       15 g

Sposób przyrządzenia:

Kaszę jaglaną płuczę pod bieżącą wodą, odcedzam, przekładam do garnka. Zalewam mlekiem kokosowym. Podczas gotowania mieszam ją, aby się nie przypaliła. Gdy kasza zacznie wchłaniać mleko kokosowe podlewam ją mlekiem migdałowym, gotuję aż do momentu gdy cały płyn się zredukuje a kasza ładnie napęcznieje. Następnie przekładam ją do blendera. Dodaję wiórki kokosowe, olej kokosowy i ksylitol, następnie wszystko blenduję. Przekładam połowę kaszy do tortownicy (u mnie średnica 18 cm) i formuje ciasto. Układam pocięte w kwadraciki kawałka ananasa, a następnie nakładam pozostałą część kaszy. Wstawiam do lodówki na 5-10 minut.

W garnku rozgrzewam 200 ml mleka kokosowego i roztapiam w nim czekoladę.  Aby lepiej stężała dodaję nasionka chia. Dosładzam łyżką ksylitolu. Płynną, ale już lekko przestudzoną polewę nakładam na ciasto dokładnie rozsmarowując ją za pomocą łopatki cukierniczej. Górę ciasta posypuję startą czekoladą. Wkładam do lodówki na kilka godzin.

 

Smacznego 

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja (jak na zdjęciu)            :                  187,33  kcal     B:    2,89 g     T:    15,40 g     W:  21,32 g
całość   (12 porcji)                      :                 2812,05 kcal    B:  43,40 g      T:  184,90 g    W: 255,85 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz