SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Kocham go w każdej postaci! (oczywiście w zdrowych wersjach bez zbędnej ilości cukru i tłuszczu). Kremowy, delikatny z nutą cytrynową oraz musem truskawkowym – taki jest właśnie mój sernik. Dodatkowo jest bardzo szybki w wykonaniu i nie wymaga pieczenia.

Składniki:

  • ser twarogowy chudy /500g/
  • truskawki /600g/
  • ksylitol /80g/ lub inny słodzik
  • żelatyna /40g/ lub agar
  • cytryna /l szt/

Przepis:

Ser twarogowy ucieramy z połową ksylitolu. Dodajemy sok z jednej małej cytryny oraz startą skórkę (oczywiście wcześniej dokładnie ją myjemy). Rozrabiamy żelatynę (ok 5 łyżeczek) lub agar w niewielkiej ilości wody (ok  60ml). Wlewamy ją do masy sernikowej i mieszamy. Przekładamy do foremek i wstawiamy do lodówki.

Przystępujemy do zrobienia musu truskawkowego. Truskawki myjemy (zostawiamy kilka do dekoracji) i odrywamy liski. Następnie przekładamy je do blendera i miksujemy wraz z pozostałym ksylitolem. Rozrabiamy w taki sam sposób żelatynę i łączymy ją z musem. Mus wylewamy na górę masy sernikowej (która ją troszkę stężała). Truskawki kroimy na drobne kwadraciki i dekorujemy nimi górę ciastka.

Całość wsadzamy do lodówki na kilka godzin.
1sernikzmusemtruskawkowym  2sernikzmusemtruskawkowym

SMACZNEGO 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1  porcja          :             141,62 kcal      B:   18,72 g     T:    0,69 g     W:  16,54 g
całość  (7 szt)  :             991,40 kcal     B:  131,04 g      T:  4,83 g     W: 115,83 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz