AROMATYCZNA SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI [ pyszny i zdrowy deser ! ]

Składniki: 

  • kasza jaglana (400g)
  • duże jabłka (5 szt)
  • borówki amerykańskie (300g)
  • płatki migdałowe (50g)
  • cytryna (połowa)
  • ksylitol (4 łyżeczki) / można zamienić na stewię (mniejsza ilość), erytrol lub cukier
  • cynamon

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do garnka i zalewamy ją 4 szklankami zimnej wody. Gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie myjemy, obieramy jabłka i ścieramy je na tarce z grubymi oczkami (można użyć również blendera). Dodajemy sok z połowy cytryny, dosypujemy cukier i cynamon i delikatnie wszystko mieszamy. Ugotowaną kaszę (2/3) przekładamy do formy i ugniatamy. Następnie kładziemy na nią przetarte jabłka i borówki amerykańskie. Na górę wsypujemy pozostałą część kaszy. Tak przygotowane ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na ok 30 minut.
Po wyciągnięciu ciasta dajmy mu chwile odpocząć (ok 20 min). Kroimy ciasto, nakładamy na talerzyki i możemy się nim delektować.

konkurs Piore i Paweł- szarlotka na kaszy jaglanej

ciasto z kaszy jaglanej- jablecznikk

Smacznego 😉

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.